WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Re: Het doen van uitspraken over representativiteit

Ik was vergeten erbij te vermelden dat de totale populatie in Nederland 555 bedraagt. We wilden ons concentreren op de (verschillen tussen de) steden Amsterdam, Den Haag, Delft en Utrecht met resp. 325, 108, 57 en 56 bedrijven. Alleen in A'dam hebben we aselect gekozen. In de andere steden is iedereen benaderd om mee te doen (om minstens 30 respons te krijgen). de Respons is bij Den Haag en A'dam meer dan 30 en bij de andere twee steden ongeveer 15.
We hebben zowel de Kruskall-wallis toets gebruikt (bij de steden als onafhankelijke variabele) en de Mann Withney (voor bep. eigenschappen).

Met het verwerpen van de nulhypothese kunnen, kunnen we dat uitspraken doen over de gehele populaties in de steden of alleen over de steekproeven in de steden?

e deleve
7-6-2004

Antwoord

Een toets is altijd bedoeld om vanuit steekproefresultaten een uitspraak te doen over de populatie. Wat dat betreft geldt het feit dat er met een toets verschil is aangetoond dan ook voor de populatie.
Blijft de vraag of de keuze voor de ordinale technieken van Mann-Whitney en Kruskall-Wallis wel juist is.....Uiteraard ligt dat aan de aard van de variabelen waarbij je verschil wil aantonen....... maar toch.........

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
13-6-2004


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#25071 - Steekproeven - Student universiteit