WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Betrouwbaarheid achteraf berekenen

Ik heb een enquete afgenomen onder 271 mensen.
Wanneer ik 271 enquetes af zou nemen zou het onderzoek voor 90% betrouwbaar zijn.
Van tevoren was vastgesteld dat de verdeling tussen mannen en vrouwen 50/50 moest zijn. In de praktjk bleek dit 40/60 te zijn. Er zijn in mijn onderzoek uitspraken gedaan over verschillen tussen mannen en vrouwen.

Maakt het iets uit voor de representativiteit van het onderzoek dat er uiteindelijk een andere verdeling is tussen mannen en vrouwen en zo ja, hoe bereken ik de representativiteit opnieuw?

Bij voorbaat dank,

Kasper

Kasper
7-5-2004

Antwoord

Jouw probleem is dat de steekproef niet representatief is naar geslacht. Dat heeft niets met die betrouwbaarheid van 90% te maken en eigenlijk ook niet met de onnauwkeurigheid waar jij blijkbaar 5% voor neemt.

Dat de steekproef niet representatief is is geen probleem als je de groepen "mannen" en "vrouwen" afzonderlijk bekijkt en ze dan vergelijkt. De groepen worden door splitsing wel wat kleiner en hierdoor neemt de nauwkeurigheid wat af maar dat vind ik niet zo'n probleem.

Het niet representatief zijn is wel een probleem wanneer je uitspraken doet over de hele populatie (mannen en vrouwen samen). Wanneer nu mannen en vrouwen een verschillende mening hebben en je probeert dit samen te nemen ontstaat vertekening. Dat kun je (zeker in jouw geval) opheffen door herweging. Desgewenst moet je daarvoor maar eens bij de statistisch specialist van je opleiding binnenlopen

Lees even de onderstaande text:

disproportionele steekproeven

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
10-5-2004


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#23679 - Steekproeven - Student hbo