WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op zaterdag 23 oktober 2021

Re: Binaire getallen achter de komma

Ik heb de manier gelezen met het verdubbelen om tot binalen te komen, nou is mijn vraag alleen, wat is het handige aan deze manier? wat is het nut van de verdubbelingsmanier boven de staartdeling? En is er ook bewijs voor waarom het zo werkt? Alvast bedankt!

Pip
8-4-2004

Antwoord

Wat handiger is laat ik graag aan jou over. Ik vind beide methoden even onhandig, maar daarbij speelt het gebrek aan dagelijkse oefening natuurlijk een grote rol. Als je nooit binair rekent, dan wordt het niet snel een routineuze handeling. Hetzelfde zie je bij de Romeinse schrijfwijze van getallen; ook daarbij is het ermee rekenen een moeizaam proces als je het te weinig doet.
Je bent nu eenmaal zó gewend aan het tientallig stelsel, dat een omzetting naar een ander grondtal (mij) slechts stap voor stap lukt.
Dat de geschetste methode lukt is natuurlijk wel bewijsbaar, want anders zou de methode niet bestaan.
Het lijkt veel op de techniek die je bij de gewone tientallige staartdeling gebruikt. Daar bekijk je steeds tienvouden en vermindert het totdat je een voldoend kleine rest overhoudt, en in dit geval doe je dat ook door met tweevouden te werken. Vandaar die voortdurende verdubbeling van de teller.

MBL
9-4-2004


© 2001-2021 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#22539 - Getallen - Leerling bovenbouw havo-vwo