WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Steekproefgrootte : Likert schaal - Binomiale verdeling

Hi,

Reeds enkele malen las ik tot mijn verbazing het gebruik van een binomiale verdeling bij het bepalen van de steekproefgrootte bij allerlei tevredenheidsonderzoeken. De meeste van deze onderzoeken maken gebruik van een Likert schaal met 5 à 7 items in de items. Veelal wordt aangenomen dat vanaf 5 (beter 7) het interval niveau bereikt is. Voortgaande op deze redenering lijkt me het gebruik van een normale verdeling logischer gezien de gemeten grootheid als semi-continu kan beschouwd worden. De binomiale verdeling steunt op de kans op succes en is per definitie binair (0/1). In de stricte zin zou dit inhouden dat elk punt op de puntenschaal onafhankelijk van de andere punten een kans op succes toegewezen krijgt en bijgevold dat er meer dan 1 antwoord per item kan zijn. Dit zou dan overeenkomen met het stellen van 5 identieke vragen slechts aangepast aan de 5 puntenschaal. Bij zulke opbouw lijkt me een binomiale verdeling mogelijk. In vrijwel alle gevallen is er echter slechts 1 antwoord per vraag toegestaan. Leidt dit niet tot fouten?

Welke redenering wordt er in het geval van een 5 puntenschaal gebruikt zodat de steekproefgrootte toch via de binomiale weg bepaald kan worden?

Bedankt !

DP

DP
19-1-2004

Antwoord

Het hoeft helemaal geen verbazing te wekken. De volgende overwegingen zijn hierbij van belang.
Tegen jouw argument spreekt niet alleen dat een 5 punts Likert schaal absoluut niet continu is, ook spreekt daartegen dat een Likertschaal ordinaal is. Dat betekent dat in feite het rekenkundig gemiddelde geen betekenis heeft. Een 7 puntsschaal heet overigens een Osgoodschaal.
Verder is het zo dat een steekproefgrootte gebaseerd op fracties het meest kritisch is. M.a.w. als hieraan voldaan wordt, dan zal ook voor de toepassing op gemiddelden de steekproef wel goed zijn. Ik geef toe: dit is geen bewijs maar met die beperkte Likerschaal zit dat wel snor.
Bij het (eigenlijk niet toegestane) werken met die gemiddelden kun vooraf over die steekproef niets zeggen omdat je de bijbehorende standaarddeviatie niet kent.
Verder wordt bij een tevredenheidsonderzoek m.b.v. een Likertschaal vaak gekeken naar het percentage respondenten dat tevreden of zeer tevreden is. Wanneer dat maar boven de 80% zit.......... Dan hebben we het over fracties.
Wanneer er nu toch iemand komt die met een Likertschaal iets met gemiddelden wil doen en ons kan zeggen met welke standaarddeviatie hij te maken heeft dan zullen hem de andere kan op sturen...... zuidwaarts

Met collegiale groet

JaDeX

jadex
20-1-2004


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#19160 - Steekproeven - Student universiteit België