|
|
\require{AMSmath}
Vergelijkingen
hoi,
kunnen jullie mij helpen deze 2 vergelijkingen op te lossen, volgens mij heb ik ze verkeerd gedaan ln(x+1)+ln(x+2)=e =0 x=-1 of x= -2
3x+1-9=3x 3x+1-32=3x (x+1)/2=x x+1=2x x=1
groetjes
kirste
Student universiteit - woensdag 4 januari 2006
Antwoord
Beste Kirsten,
Je oplosmethodes kloppen inderdaad niet, bij de eerste is het niet geheel duidelijk wat je doet maar het lijkt alsof je gaat naar (x+1)(x+2) = 0 maar dat klopt niet. Bij die tweede zit de fout in de overgang van regel 2 naar regel 3, ook die stap klopt totaal niet.
Om de logaritmen kwijt te spelen gaan we beiden leden als exponent nemen van e, dus we doen "e^" voor beide leden:
e^(ln(x+1)+ln(x+2)) = e^e e^ln(x+1) * e^ln(x+2) = e^e (x+1)*(x+2) = e^e
Je linkerlid klopt dus wel maar rechts staat er dan geen 0, maar e^e. Werk nu het linkerlid uit, dan krijg je een kwadratische vergelijking in x, los op met de abc-formule. Achteraf wel je oplossingen controleren, in ln(*) moet * 0 zijn.
Voor de tweede opgave, stel 3x = y
3x+1-32 = 3x 3*3x-32 = 3x 3y - 9 = y
Los op naar y en stel dan terug gelijk aan 3x. Logaritme nemen om op te lossen naar x.
mvg, Tom
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 4 januari 2006
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|