Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Dhr Achternoene

Dhr. Achternoenne en de gebroeders Toon en Jozef Bonamie maken een vliegreis.

Iedere passagier mag een zelfde gewicht aan bagage meenemen; voor elke kilogram meer moet een vastgesteld bedrag worden bijbetaald.

De bagage van dhr. Achternoenne weegt 43 kg en die van de broeders Bonamie samen ook. Wegens overgewicht moet dhr. Achternoenne 75 euro bijbetalen. Voor de bagage van Toon Bonamie moet 9 euro worden bijbetaald en voor die van Jozef Bonamie 12 euro.

Hoeveel kilogram weegt de bagage van Toon Bonamie?

toon
2de graad ASO - woensdag 23 oktober 2024

Antwoord

Hallo Toon,

Noem T=aantal kg dat Toon meeneemt, dan neemt Jozef (43-T) kg mee.

Verder: p=prijs per kg overgewicht, en x=aantal kg dat zonder bijbetalen mag worden meegenomen. Dan vinden we deze vergelijkingen:

Overgewicht van dhr. Achternoenne is 43-x, hij betaalt 75 euro, dus:

(43-x)·p = 75 (vergelijking 1)

Op dezelfde wijze voor Toon:

(T-x)·p = 9 (vergelijking 2)

en voor Jozef:

(43-T-x)·p = 12 (vergelijking 3)

Dit is een stelsel van 3 vergelijkingen met 3 onbekenden, dit kan je dus oplossen.

Lukt het hiermee?


vrijdag 25 oktober 2024

©2001-2025 WisFaq