Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Differentieren met 2 letters in de functie

ik heb een functie f(x)=ax kwadraat -4x+2, na het differentieren kom ik uit op 2ax-4 en als ik de rc wil berekenen kom ik uit op 12a-4 maar is dat dan het antwoord of moet ik a wegwerken? als wel, hoe kan ik dat doen?

sam
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 19 oktober 2024

Antwoord

Hallo Sam,

Je vraag is niet helemaal duidelijk. Ik vermoed dat je de richtingscoëfficiënt van de raaklijn aan f wilt weten bij x=6. Dan vind je inderdaad: rc=12a-4. Deze rc hangt af van a. Dat is wel logisch: de oorspronkelijke functie f(x) hangt ook af van a. Hoe groter a is, hoe 'steiler' de parabool is die bij deze functie hoort, en dus ook hoe steiler de raaklijn is bij x=6. Je kunt de a niet wegwerken: bij elke waarde van a hoort een andere grafiek, en dus ook een andere richting van de raaklijn.


zaterdag 19 oktober 2024

©2001-2025 WisFaq