Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Herleiden

Ik heb een formule gedifferentieerd tot AH' = 1/2 \times (12742x+x2)^-1/2 \times (12742+2x). Moet ik dit op mijn examen nog verder herleiden aangezien ik als ik dit wel doe meer fouten kan maken. Groetjes Floortje

Floort
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 19 mei 2024

Antwoord

Het hangt er een beetje van af wat je met die afgeleide moet doen.
Ik zou hier misschien een breuk van maken:
\frac{12742+2x}{2\sqrt{12742x+x^2}}
maar het hoeft niet. Als het om het nulpunt gaat (omdat je een extreme waarde zoekt) is de breuk wat overzichtelijker en zie je dat je alleen 12742+2x=0 moet oplossen.

Schrijf je uitdrukking in ieder geval netjes en duidelijk op
\frac12\cdot(12742x+x^2)^{-\frac12}\cdot(12742+2x)
is prima.

kphart
zondag 19 mei 2024

©2001-2025 WisFaq