Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Bewegingsvergelijkingen met goniometrische formules

Bij de vraag bereken in graden in één decimaal de hoek alfa die de baan in punt D ([1/2 \sqrt{} 3 ; 1/2) maakt met de lijn y= 1/2

Ik weet dan niet wat je met de lijn moet doen y= 1/2

Ceylin
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 5 mei 2024

Antwoord

De het punt D ligt op de lijn y=\frac12 en de hoek tussen de baan en die lijn wordt gevraagd. De oplossing gebruikt de raakvector \vec v aan de baan in D en de richtingsvector \vec r van de horizontale lijn. En de hoek wordt bepaalt via het inwendig product van die twee vectoren.

q98199img1.gif

Zie het plaatje; omdat de lijn horizontaal is de tangens van \alpha gelijk aan \frac12\sqrt3 (quotiënt van y- en x-coöordinaten van \vec v). Dat geeft hetzelfde antwoord.

kphart
zondag 5 mei 2024

 Re: Bewegingsvergelijkingen met goniometrische formules 

©2001-2025 WisFaq