De macht met een negative exponent Ik snap niet hoe ik moet rekenen met de macht van bijvoorbeeld 8-1 dan is het exponent een negatief getal Sann Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 14 december 2023 Antwoord Een negatieve exponent betekent dat je moet delen door het grondtal:$\begin{array}{l} 8^2 = 64 \\ 8^1 = 8 \\ 8^0 = 1 \\ 8^{ - 1} = \frac{1}{8} \\ 8^{ - 2} = \frac{1}{{8^2 }} = \frac{1}{{64}} \\ ... \\ \end{array}$Je kunt dat 'inzien' als je de regel gebruikt dat als je machten met het zelfde grondtal deelt dan trek je de exponenten af:$\eqalign{ & \frac{{8^4 }}{{8^5 }} = \frac{{8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8}}{{8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8}} = \frac{1}{8} \cr & \frac{{8^4 }}{{8^5 }} = 8^{4 - 5} = 8^{ - 1} = \frac{1}{8} \cr}$Op HERLEIDEN VAN MACHTEN - rekenregels voor machten staat meer uitleg. Helpt dat? Anders nog maar even reageren! donderdag 14 december 2023 ©2001-2025 WisFaq
Ik snap niet hoe ik moet rekenen met de macht van bijvoorbeeld 8-1 dan is het exponent een negatief getal Sann Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 14 december 2023
Ik snap niet hoe ik moet rekenen met de macht van bijvoorbeeld 8-1 dan is het exponent een negatief getal
Sann Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 14 december 2023
Een negatieve exponent betekent dat je moet delen door het grondtal:$\begin{array}{l} 8^2 = 64 \\ 8^1 = 8 \\ 8^0 = 1 \\ 8^{ - 1} = \frac{1}{8} \\ 8^{ - 2} = \frac{1}{{8^2 }} = \frac{1}{{64}} \\ ... \\ \end{array}$Je kunt dat 'inzien' als je de regel gebruikt dat als je machten met het zelfde grondtal deelt dan trek je de exponenten af:$\eqalign{ & \frac{{8^4 }}{{8^5 }} = \frac{{8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8}}{{8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8}} = \frac{1}{8} \cr & \frac{{8^4 }}{{8^5 }} = 8^{4 - 5} = 8^{ - 1} = \frac{1}{8} \cr}$Op HERLEIDEN VAN MACHTEN - rekenregels voor machten staat meer uitleg. Helpt dat? Anders nog maar even reageren! donderdag 14 december 2023
donderdag 14 december 2023