\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Bewerkingen met goniometrische getallen

Beste

Voor een herhalingstaak moet ik deze vraag oplossen, maar ik zie niet in hoe ik moet beginnen.

Bereken: sin a en cos a als tan a = -40/9 en a tot het tweede kwadrant behoort.

Is er iemand die mij kan helpen met deze opgave?

Alvast bedankt!

Norah
2de graad ASO - maandag 8 augustus 2022

Antwoord

Je weet dat
$$\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\tan\alpha=-\frac{40}{9}
$$dus $\sin\alpha=-\frac{40}{9}\cos\alpha$.

Stop dat nu in de gelijkheid
$$\cos^2\alpha+\sin^2\alpha=1
$$dan kun je heel makkelijk $\cos^2\alpha$ bepalen; omdat $\alpha$ in het tweede kwadrant zit weet je ook nog dat $\cos\alpha$ negatief is.

kphart
maandag 8 augustus 2022

©2001-2025 WisFaq