\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Verandering van variabelen

In een eenvoudig bolsymmetrisch model is een gasvormige ster opgebouwd uit concentrische bolschillen met massa dm en straal r. De totale massa binnen een straal r is m. Het model beschrijft ook de verandering van allerlei grootheden in de tijd t. Zo is bij voorbeeld de dichtheid rho ter plaatse van een bolschil afhankelijk van r en t.

We willen overgaan van r en t als onafhankelijke variabelen op m en t als onafhankelijke variabelen. In plaats van de partiële afgeleiden (van bij voorbeeld rho) naar r en t zoeken we daarom de partiële afgeleiden naar m en t.

In een boek staat voor de partiële afgeleide van een fatsoenlijke functie naar t:

(\partial/\partial t)bij constante m = \partial/\partial r·(\partial r/\partial t)bij constante m + (\partial/\partial t)bij constante r

Vraag: hoe kan de geldigheid van deze gelijkheid worden aangetoond?
Vraag: kan ik hier LaTeX-code invoeren voor een nette vormgeving?

Jaap
Student universiteit - zondag 15 augustus 2021

Antwoord

Je kunt LaTeX-code invoeren als gewoon, de site gebruikt mathjax.
Laten we de functie even $F$ noemen, dan zegt de kettingregel
$$\frac{\partial F}{\partial t}=\frac{\partial F}{\partial r}\cdot\frac{\partial r}{\partial t} + \frac{\partial F}{\partial t}\cdot\frac{\partial t}{\partial t}
$$in de notatie die jij bezigt wordt dit als volgt opgeschreven
$$\left(\frac{\partial F}{\partial t}\right)_m=\left(\frac{\partial F}{\partial r}\right)_t\cdot\left(\frac{\partial r}{\partial t}\right)_m + \left(\frac{\partial F}{\partial t}\right)_t\cdot\left(\frac{\partial t}{\partial t}\right)_m
$$Gebruik nu dat $\eqalign{\frac{\partial t}{\partial t}=1}$.

Een schets van een bewijs van de kettingregel kun je op deze pagina vinden.

kphart
maandag 16 augustus 2021

©2001-2025 WisFaq