\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Plotten op TI-89

 Dit is een reactie op vraag 8914 
Ok dat werkt prima, maar waarom krijg ik als ik een ander kijkvenster gebruik de top niet te zien? Maak ik het venster maar iets groter dan verschijnt de top niet, dit probleem heb ik overigens bij meer tekeningen.
Met vriendelijke groet

piet
Student hbo - zondag 30 maart 2003

Antwoord

Dit is een veel voorkomend probleem bij plotten op grafische rekenmachines. Het scherm is opgebouwd uit pixels. In het geval van de TI-89 uit 159 pixels horizontaal en 77 pixels verticaal. Bij het plotten berekent de rekenmachine alleen de functiewaarden op de plaatsen waar een pixel zit. (Mits bij window xres=1. Wanneer xres=2, wordt elke tweede pixel berekend, etc.)

Nemen we nu een kijkvenster van zeg xmin=-10 en xmax=10, dan wordt dit interval op het scherm verdeeld in 158 gelijke stukjes, ofwel de afstand tussen twee pixels is 20/158 = 0.1265822785...

Dat betekent dat de meest linkse pixels zitten op x=-10 en de volgende pixel rechts ervan op -10 + 0.1265822785 = -9.873417722 ligt.

Het domein van de functies die we getekend hadden was x1.

Nu is het probleem dat x=1 niet op een pixel ligt, maar tussen de pixels met x=0.88607595 en x=1.0126852. (Controleer maar met Trace)

De TI-89 berekent dus de functiewaarde bij x=0.88607595 (y=-2.324947) en tekent daar een puntje. De volgende pixel valt buiten het domein, dus daar wordt niets meer getekend.

In mijn plaatje had ik er voor gezorgd dat x=1 op een pixel terecht kwam, waardoor de top getekend werd.


maandag 31 maart 2003

©2001-2025 WisFaq