\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Exponentiele functies

Hallo ik zit met een exponentiele functie oefening die ik niet opgelost krijg. Zou iemand me kunnen helpen alsjeblieft? Alvast bedankt!

Gegeven is de functie f met:

f(x) = ($\frac{1}{2}$)x - 1 + 2
  1. Teken de grafiek van f.
  2. Bespreek de functie volledig (domein, beeld, stijgen en dalen, asymptoten).
  3. Los grafisch op: f(x)$\le$7
  4. Welke waarden neemt f(x) aan voor x $>$ -3?
Ik heb vraag a., b. en c. opgelost. Ik heb hulp nodig voor vraag d).

Met vriendelijke groeten

ARI
3de graad ASO - zondag 4 april 2021

Antwoord

Het is een afnemende exponentiele functie. Je kunt de functie opvatten als een transformatie van de standaard functie $f(x)=(\frac{1}{2})^x$. Maak een schets:

q91896img1.gif

Bereken $f(-3)=18$.
De grafiek heeft een horizontale asymptoot y=2.
Conclusie?

$
2 $<$ f(x) $<$ 18
$

Helpt dat?


zondag 4 april 2021

©2001-2024 WisFaq