\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Verversing berekenen

Ik heb een aquarium van 200 liter. Daar ververs ik water met een flow van 10 liter per minuut terwijl ik tegelijkertijd ook water afhevel met een flow van 10 liter per minuut.
  • Hoeveel procent van het water is er ververst als ik dit een half uur doe?

Edwin
Iets anders - dinsdag 12 januari 2021

Antwoord

Noem $V$ het volume ververst water.
Dan bestaat de snelheid waarmee $V$ verandert uit twee delen: enerzijds een toename van 10 l per minuut en anderzijds een afname die gelijk is aan $V/200\cdot 10$.
Je probleem kan dus gemodelleerd worden met een differentiaalvergelijking:
\[\frac{dV}{dt}=10 - \frac{V(t)}{20}.\]Helpt dit je verder?

js2
dinsdag 12 januari 2021

©2001-2024 WisFaq