Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

De afsluitdijk

Over de afsluitdijk loopt een fietspad met een lengte van 30 km. Fietser 1 heeft de wind tegen en fiets 20 km/uur. Fietser 2 heeft de wind mee en fietst 30 km/uur. Op welke tijdstip en na welke afstand komen ze elkaar tegen?

Bereken je antwoord zo: de fietsers leggen samen opgeteld in een uur 50 km af ze ontmoeten elkaar als ze samen 30 km hebben afgelegd dat is na 30/50 = 3/5 uur = 36 minuten.

Op dat moment heeft de tweede fietser 33/55*30 = 18 km afgelegd en de eerste fietser de rest 22/55×30 = 12 km of 33/55*20 = 12 km. Samen hebben ze 18+12 = 30km afgelegd.

Maar hoe berekenen ze 22/55*30 of 33/55*30? Hoe komen zer erbij? Dat begrijp ik niet.

romeo
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 1 september 2020

Antwoord

Die 22/55 moet 2/5 zijn en die 33/55 moet 3/5 zijn. Waarschijnlijk hebben ze bij de uitwerking een paar toetsen teveel ingetikt...

Helpt dat?


dinsdag 1 september 2020

©2001-2025 WisFaq