Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Natuurlijke logaritme

Ik probeer x=e-4x op te lossen. Dat lukt alleen door het snijpunt af te lezen van y=x en y=e-4x. Maar is dit algebraisch op te lossen? Alvast bedankt.

Herman
Ouder - maandag 13 augustus 2018

Antwoord

Nee, dit is een zogeheten transcendente vergelijking waar geen algebraische oplossing voor is, zelfs niet met behulp van logaritmen.
Zie onderstaande link naar wolfram alpha; daar zie je x=W(4)/4 als oplossing en als je de documentatie leest zul je zien dat de functie W in het leven geroepen is om dit soort oplossingen kort te kunnen noteren.

Zie Wolfram alpha

kphart
maandag 13 augustus 2018

©2001-2025 WisFaq