\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Hoe bereken ik de afgeleide in een punt algebraïsch?

De vraag is om de afgeleide van de functies algebraïsch te berekenen
Met f(x)= -x2+ 8x in 4
Ik weet dat ik deze formule moet gebruiken
= delta f/ delta x = f(x)- f(a) / x-a
Bij het uitrekenen gaat het altijd mis, wat moet ik doen?

Jasmij
3de graad ASO - donderdag 14 juni 2018

Antwoord

Beste Jasmijn,

Als je je rekenwerk niet laat zien, is het moeilijk te zeggen waar het mis loopt .

Met $f(x)=-x^2+8x$ en $a=4$ is $f(a)=-16+32=16$; dus:
$$\frac{f(x)-f(a)}{x-a}=\frac{-x^2+8x-16}{x-4}$$Nu kan je de teller ontbinden als $-x^2+8x-16=-(x-4)^2$; kan je zo verder? Je kan (voor $x \ne a$) de breuk nu vereenvoudigen.

Vergeet niet dat je om de afgeleide te bekomen hiervan nog de limiet voor $x$ naar $a$ moet nemen.

mvg,
Tom


donderdag 14 juni 2018

©2001-2025 WisFaq