\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Normale verdeling

 Dit is een reactie op vraag 85568 
Bedankt voor het antwoord. Als ik mijn window heb ingesteld dan ga ik daarna naar 2nd Calc toe en dan naar snijpunt. Vervolgens vraagt de GR Eerste kromme? En dan Tweede kromme? Gok? Dan vind ik het snijpunt. Klopt dit?

Nu heb ik gehoord dat het ook handig is om de Zoomfit te gebruiken alleen weet ik niet hoe en waarom precies. Ik heb de TI 84 plus.

Saskia
Student hbo - vrijdag 19 januari 2018

Antwoord

Hallo Saskia,

Wanneer jouw rekenmachine een snijpunt van twee krommen moet bepalen, dan moet je jouw rekenmachine wel vertellen over welke twee krommen het gaat. Wanneer je maar twee krommen hebt ingevoerd, is het wel logisch dat het om die krommen gaat. Maar het zit nu eenmaal in het programmaatje van de rekenmachine om naar de krommen te vragen.

Deze vraag wordt natuurlijk wel relevant wanneer je drie of meer krommen hebt ingevoerd. De rekenmachine moet dan weten of je een snijpunt van Y1 en Y2 wilt weten, of Y1 en Y3, of Y2 en Y3. Met de pijltje-links/pijltje-rechts-toetsen kan je een cursor over één van de krommen laten lopen. Met de pijltje-omhoog/pijltje-omlaag-toetsen verplaats je de cursor naar een andere kromme. Met ENTER selecteer je de kromme waar de cursor op staat.

Wanneer je maar twee krommen hebt ingevoerd, kan je gewoon twee keer ENTER intoetsen om de twee krommen te selecteren.
Vervolgens krijg je de vraag "Guess?". Plaats de cursor in de buurt van het snijpunt dat je zoekt. Dit is eigenlijk alleen relevant wanneer de krommen meerdere snijpunten hebben, je kunt de rekenmachine dan dwingen om het juiste snijpunt te kiezen. Wanneer er maar één snijpunt is, dan is elke 'guess' goed.

Zelf hou ik niet van de optie 'Zoomfit'. Ook bij deze optie moet je eerst zelf bruikbare waarden voor XMIN en XMAX bepalen. De optie Zoomfit kiest dan waarden voor YMIN en YMAX zodat de krommen binnen het window precies beeldvullend worden. Maar het kan zijn dat de x-as en/of y-as dan geheel buiten beeld vallen. Je ziet dan wel krommen, maar je bent elke referentie kwijt. De optie helpt je dus niet met het 'lastige werk', en als je na Zoomfit niet meer begrijpt wat je ziet, ben je alleen maar nog verder van huis. Je kunt beter proberen om zelf te begrijpen hoe de krommen ongeveer lopen, zodat je met eigen inzicht het relevante deel van de grafieken zichtbaar kunt maken.

Samengevat: je weet nu hoe je de krommen Y1 en Y2 zichtbaar kunt maken. Vervolgens kies je 2nd Calc, dan optie 'intersect'. Dan twee keer 'Enter' om de twee krommen te selecteren (aangenomen dat je niet een Y3 hebt ingevoerd), en nogmaals 'Enter' om de 'Guess' te bevestigen. Je rekenmachine zoekt het snijpunt. De x-coördinaat van dit snijpunt is de gevraagde standaardafwijking.
Ik vind X=60,795689, jij ook?

Tip: Met 'clear' ga je naar het basisscherm. Wanneer je daar 'X' 'Enter' intoetst, dan zie je dat je met 'X' door kunt rekenen met de gevonden waarde. Handig, toch?


zaterdag 20 januari 2018

©2001-2024 WisFaq