Re: Ontstaan horizon
Bedankt Gilbert. Als de persoon op een nagenoeg oneindig grote planeet zou staan ziet hij de horizon op ooghoogte. Komt dit door het perspectief waarin wij de wereld om ons heen zien?
Als ik naar een spoorrails kijk bijvoorbeeld dan convergeren de spoorrails altijd naar de horizon, kennelijk is de horizon die wij zien ook een optisch verschijnsel als gevolg van dat wij de wereld in perspectief zien?
Hartelijk dank.
Erik
Ouder - vrijdag 8 december 2017
Antwoord
Hallo Erik, In mijn vorige antwoord heb ik al verklaard hoe het komt dat een persoon op een nagenoeg oneindig grote planeet de horizon op ooghoogte ziet. Op gelijksoortige wijze is te verklaren waarom evenwijdige lijnen (zoals spoorrails) in de verte in één punt lijken samen te komen,zie deze figuur: De lichtstralen vanuit twee punten op zekere afstand van elkaar treffen elkaar onder een zekere hoek. Hierdoor zien wij dat deze punten zich op een verschillende plaats bevinden. Wanneer deze punten zich verder weg bevinden, dan wordt de hoek tussen deze lichtstralen kleiner. Wanneer de punten zeer ver weg zijn, dan wordt de hoek tussen de lichtstralen zeer klein. De lichtstralen lijken dan vanuit hetzelfde punt te komen. Spoorrails lijkt in de verte dus bij elkaar te komen. In de figuur zie je dat het veranderen van deze 'kijkhoek' voor punten op korte afstand snel gaat, voor punten op grote afstand is deze 'kijkhoek' al zeer klein en verandert er niet zo veel meer. Op korte afstand kunnen we dus gemakkelijker verschillen in afstand inschatten dan op grotere afstand. Het verschijnsel dat evenwijdige lijnen in de verte samen lijken te komen, en het diepte-effect dat hiermee bereikt kan worden op een platte tekening of schilderij, noemen we perspectief.
Zie Wikipedia: lijnperspectief
vrijdag 8 december 2017
©2001-2024 WisFaq
|