\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Cilinder van hout

Ik wil van hout planken 60cm x 8,8cm x 2,8cm een cilinder maken. Nu moeten planken in de lengte richting in een bepaalde hoek gezaagd worden om een zo goed mogelijke cirkel te maken. Omtrek bij 10 planken plusminus 10 x 8,8 = 88cm.
  • Is er ook een mogelijkheid om deze hoek te berekenen?

Jos Ko
Iets anders - dinsdag 4 juli 2017

Antwoord

Je kunt het bovenaanzicht van de 'cilinder' opvatten als een regelmatige tienhoek:

q84759img1.gif

De vraag is dan hoe groot is $\angle A$ bij het blauwe stipje?

De hoeken bij $M$ zijn $36^o$, dus:

$\eqalign{\angle A=\frac{180-36}{2}=72^o}$

Dat was een gelijkbenige driehoek met gegeven tophoek...
Opgelost?


woensdag 5 juli 2017

©2001-2024 WisFaq