\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Grondtal via rekenmachine uitrekeneen

64= 1,25t hoe kan ik dan de t uitrekenen op m'n rekenmachine?

Piet
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 3 mei 2017

Antwoord

Op Vergelijking met macht oplossen staat een voorbeeld. Dat kan ook zonder logaritmen met inklemmen (zie Re: Vergelijking met macht oplossen), maar echt handig is dat niet.

In jouw geval:

$
\eqalign{
& 64 = 1,25^t \cr
& t = \frac{{\log (64)}}
{{\log (1,25)}} \approx 18,64 \cr}
$

Je zou kunnen onthouden:

$
\eqalign{N = g^t \Rightarrow t = \frac{{\log (N)}}{{\log (g)}}}
$

...en dan kom je er altijd uit...


woensdag 3 mei 2017

©2001-2025 WisFaq