\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Significante cijfers

Er zijn een reeks getallen gegeven, bv 3, 4, 6, 6, 4 en 5.
Wat is het gemiddelde in significante cijfers?

Enne Z
Leerling mbo - zondag 9 maart 2003

Antwoord

Hoi,

Het gemiddelde bereken je door alle getallen bijelkaar op te tellen en te delen door het aantal (dus hoeveel getallen je hebt opgeteld).
In jouw geval (3 + 4 + 6 + 6 + 4 + 5)/6 = 28/6.
Maar nu komt het! Je moet het antwoord ook nog 'ns in significante cijfers hebben, dit betekent dat je rekening moet houden met de nauwkeurigheid van de getallen, er zijn geen decimalen (anders moest je het antwoord afronden met net zoveel decimalen als het getal met het minst aantal decimalen). 28/6 = 4 2/3 en aangezien er maar één getal mag komen in het antwoord (aantal significante cijfers = 1) moet je in dit geval het getal naar boven afronden dus 5 (want 0,5 of groter wordt naar boven afgerond).

Duidelijk zo?

Groetjes,


zondag 9 maart 2003

©2001-2025 WisFaq