\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Differentiëren

Ik kom niet uit de volgende opgave, waarbij ik de afgeleide bereken. Kennelijk doe ik iets fout zodra er een wortel in de vergelijking staat.

f(x)=10log√(x+1)

Ik kom tot:
f'(x)=(1/(√(x+1))Ln10)·1/2(x+1)-1/2
f'(x)=(1/2(x+1)-1/2)/(1/(√(x+1))Ln10)

Hierna heb ik nog verschillende stappen geprobeerd, zoals √(x+1) uit de teller en noemer wegwerken etc. maar ik kom maar niet tot het juiste antwoord:
1/(2x+2)Ln10

Kan iemand stapsgewijs (zodat ik het kan generaliseren naar andere opgaven) laten zien wat er moet gebeuren?

Randy
Student universiteit - zondag 15 mei 2016

Antwoord

Dat gaat nog wel:

$\eqalign{
& f(x) = 10 \cdot \log \sqrt {x + 1} \cr
& f'(x) = 10 \cdot \frac{1}{{\sqrt {x + 1} \cdot \ln \left( {10} \right)}} \cdot \frac{1}{{2\sqrt {x + 1} }} \cr
& f'(x) = \frac{{10}}{{2\left( {x + 1} \right) \cdot \ln (10)}} \cr
& f'(x) = \frac{5}{{(x + 1) \cdot \ln (10)}} \cr} $

Zie ook Tip standaard afgeleide wortelfunctie


zondag 15 mei 2016

 Re: Differentiëren 

©2001-2025 WisFaq