\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Een raaklijn evenwijdig aan een gegeven rechte

Zoek de punten van de volgende krommen waar de raaklijn evenwijdig is met dè gegeven rechte:

K: y $\to$ x2-7x+3 en L : y $\to$ 5x

Ik weet dat je de afgeleiden moet nemen en dan misschien gelijkstellen maar ik weet niet precies hoe ik hieraan moet beginnen.

Alvast bedankt

joana
3de graad ASO - vrijdag 8 april 2016

Antwoord

De richtingscoëfficiënt van de raaklijn in een punt is gelijk aan de afgeleide in dat punt. Een raaklijn evenwijdig aan $y=5x$ heeft als richtingscoëfficiënt de waarde 5. De afgeleide moet gelijk aan 5 zijn.

y=x2-7x+3
y'=2x-7

Nu is y'=5, dus:

2x-7=5
2x=12
x=6

De raaklijn in het punt x=6 is evenwijdig aan L.


vrijdag 8 april 2016

©2001-2025 WisFaq