Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

De gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit van een investering

Hoe bereken je de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit van een investering bij de volgende gegevens.
Investering (aanschaf machine) : 200.000
Levensduur : 5 jaar
Restwaarde : 20.000
Ontvangsten (incl. restwaarde) : 60.000 per jaar
Rentabiliteit op investering: 12 %

Melvin
Student hbo - zaterdag 2 april 2016

Antwoord

Onderstaand wordt de methode gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit om investeringsprojecten te beoordelen uiteengezet.

Bij de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit (GBR) wordt de gemiddelde netto geldontvangst die het gevolg is van een investering, gedeeld door het gemiddeld geïnvesteerde vermogen. Hiervoor wordt de navolgende formule gehanteerd:

GBR= gemiddelde netto geldontvangst / gemiddeld geïnvesteerd vermogen x 100%

Om het gemiddeld geïnvesteerde vermogen te berekenen wordt ervan uitgegaan dat de vermogensbehoefte in relatie tot de aanschaf van bijvoorbeeld een duurzaam productiemiddel in gelijke bedragen daalt naar het niveau van de restwaarde. In het geval van het geschetste fictieve project loopt de vermogenswaarde van €200.000 in jaar 0 tot het bedrag van de restwaarde van €60.000 in jaar 4. Het gemiddeld geïnvesteerd vermogen wordt als volgt berekend:

Gemiddeld geïnvesteerd vermogen = €200.000 (investering) + €60.000 (restwaarde) / 2 = €130.000

De gemiddelde netto geldontvangst wordt als berekend door alle primaire gelduitgaven (inclusief investering) en primaire geldontvangsten bij elkaar op te tellen en dit totaal te delen door het aantal jaren van de investeringstermijn. Dit levert de na volgende formule op wat betreft het fictieve investeringsproject:
Gemiddelde netto geldontvangst = – €200.000 (investering) + €80.000 + €80.000 + €80.000 + €80.000 (netto geldontvangsten jaar 1 t/m 4) + €60.000 (restwaarde investering) / 4 (investeringstermijn).
= €180.000 / 4 = € 45.000
GBR = €45.000 / €130.000 x 100% = 34,62%

Gemeten over de totale levensduur van het project of investering wordt per jaar een gemiddelde rentabiliteit verwacht van 34,62% over het gemiddeld geïnvesteerd vermogen. Als de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit hoger is dan de gemiddelde kosten van het totale vermogen, dan is het project aanvaardbaar. De rentabiliteit van de investering is in dat geval hoger dan de gemiddelde kosten van het totale vermogen (dit zijn kosten wat betreft de vergoeding voor aandeelhouders, de vergoeding van vermogensverschaffers en van de vennootschapsbelasting).

bron
  • Wat is dan precies het probleem?


zondag 3 april 2016

©2001-2025 WisFaq