\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vergelijkingen algebraïsch oplossen

Ik zit steeds vast bij het oplossen van een vergelijking, zelfs met de rekenregels weet ik niet wat te doen.

3log(3x-22)-3log15=2-x

Alvast bedankt

joana
3de graad ASO - zondag 13 maart 2016

Antwoord

$
\eqalign{
& {}^3\log (3^x - 22) - {}^3\log (15) = 2 - x \cr
& {}^3\log (\frac{{3^x - 22}}
{{15}}) = 2 - x \cr
& \frac{{3^x - 22}}
{{15}} = 3^{2 - x} \cr
& \frac{{3^x - 22}}
{{15}} = \frac{9}
{{3^x }} \cr
& 3^{2x} - 22 \cdot 3^x = 135 \cr
& \left( {3^x } \right)^2 - 22 \cdot 3^x - 135 = 0 \cr
& Neem\,\,y = 3^x \cr
& y^2 - 22y - 135 = 0 \cr
& (y + 5)(y - 27) = 0 \cr
& y = - 5 \vee y = 27 \cr
& 3^x = - 5\,\,(k.n.) \vee 3^x = 27 \cr
& x = 3 \cr}
$

Dankzij de rekenregels ging dat nog wel...


zondag 13 maart 2016

©2001-2025 WisFaq