\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vergelijkingen toepassen

Goedemiddag,

Ik moet vergelijkingen opmaken en oplossen door middel van redactiesommen, maar ik snap niet hoe dit moet. Het zijn verschillende sommen. Kunt u uitleggen welke stappen ik moet doen om de verschillende sommen op te lossen.

Voorbeeld 1
Rob heeft een getal in gedachten. Als hij dat getal met 3 vermeerdert en de uitkomst verdubbelt, krijgt hij hetzelfde resultaat als wanneer hij het oorspronkelijke getal met 3 vermenigvuldigt en van de uitkomst 7 aftrekt.
a) Stel het getal x. Welke vergelijking kun je opstellen?
b) Welk getal is x?

Voorbeeld 2
Tante Annie zegt: over 12jr ben ik 3x zo oud als 48 jr geleden. Stel een vergelijking op en bereken hou oud tante Annie is.

Ik heb nog meer van zulke sommen maar is er misschien een stappenplan hoe je dit moet oplossen?

mvg

lisa
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 21 januari 2016

Antwoord

Voorbeeld 1

I.
x met 3 vermeerderen geeft x+3
verdubbelen van x+3 geeft 2(x+3)

II.
x met 3 vermenigvuldigen geeft 3x
3x met afgetrokken 7 geeft 3x-7

I. en II. combineren geeft 2(x+3)=3x-7.

Oplossen:

2(x+3)=3x-7
2x+6=3x-7
-x=-13
x=13

Dat getal was 13.

Voorbeeld 2

Als Tante Annie nu x jaar oud is dan is ze over 12 jaar x+12 jaar oud. Dat was ze 48 jaar geleden x-48 jaar oud. Nu moet x+12 drie keer zo groot zijn dan x-48. Dat geeft:

x+12=3(x-48)

Oplossen en dan ben je er...:-)


donderdag 21 januari 2016

©2001-2025 WisFaq