\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Afgeleiden

Bepaal de punten van de kromme waar de raaklijn evenwijdig is met de x-as, respectievelijk met de y-as.

K: x2+ 4xy + 16y2 = 27.

Ik heb de eerste afgeleide berekend. Ik weet dat y'=0 bij evenwijdig met x-as en y'=oneindig bij y-as, maar ik weet niet hoe je aan de coördinaten van de punten komt?

Colman
Student universiteit België - maandag 30 november 2015

Antwoord

Je hebt blijkbaar al 2xdx + 4(xdy + ydx) + 32ydy = 0
Voor een verticale raaklijn stel je dx = 0 ( maar niet dy = 0) waaruit volgt dat 4x + 32y = 0 ofwel
x = -8y
Combineer dit met de vergelijking van K.
Voor horizontale raaklijnen stel je dy = 0 (en niet dx = 0) enz.

MBL
maandag 30 november 2015

©2001-2025 WisFaq