\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Exponentiele vergelijking oplossen

Goedendag,

Ik heb zojuist een som waar ik niet uitkom. Het antwoord moet zijn x=3. Alvast bedankt.

√2 · 3x = 9√18
2$^{\frac{1}{2}}$ · 3x = 9 · 3√2
2$^{\frac{1}{2}}$ · 3x = 9 · 3$^{\frac{1}{2}}$
6$^{\frac{1}{2}}$ = 9 · 31/2
?

ela
Student hbo - zaterdag 4 april 2015

Antwoord

Daar komt ie:

$
\eqalign{
& \sqrt 2 \cdot 3^x = 9\sqrt {18} \cr
& 3^x = \frac{{9\sqrt {18} }}
{{\sqrt 2 }} = 9\sqrt 9 = 27 \cr
& x = 3 \cr}
$

Eerst links en rechts delen door $
\sqrt 2
$ doet het goed...

Naschrift
Je moet geen rare dingen doen! Houd je aan de rekenregels!


zaterdag 4 april 2015

 Re: Exponentiele vergelijking oplossen 

©2001-2025 WisFaq