\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Stelsel van vergelijkingen

Stel je hebt deze vraag:
2x - 5y = 4 en 6x - 10y = 2
Los hier het stelsel van vergelijkingen op.

Hoe pak ik dit aan met de methode dat je eerst de x of de y bepaalt en vervolgens invult.
Maakt het bij deze methode uit bij welke twee van de formules ik de y of de x eerst bepaal? Of hoort er telkens hetzelfde uit te komen? (Zo ja dan klopt mijn oplosmethode niet..)

Dit zijn de antwoorden
x = -3, y = -2

fleur
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 29 januari 2015

Antwoord

Het oplossen van een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden? Er zijn veel wegen die naar Rome leiden maar hoe dan ook komt daar wel altijd hetzelfde uit. Anders is het einde zoek...

2x-5y=4
6x-10y=2

6x-15y=12
6x-10y=2

-5y=10
y=-2

2x-5·-2=4
2x+10=4
2x=-6
x=-3

Oplossing:
x=-3
y=-2

of

(x=-3,-2)

Zoiets?

Zie A. Stelsels oplossen

ps
Als je wilt weten wat je fout doet zet dan je uitwerking erbij. Dan zal ik wel zeggen waar het fout gaat!


donderdag 29 januari 2015

©2001-2025 WisFaq