\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Het loodrecht snijden van twee lijnen

 Dit is een reactie op vraag 74215 
Beste,

Volgens mij begrijp ik het al! Is het niet de bedoeling dat het inproduct gebruikt wordt? Dan kun je het inproduct namelijk gelijkstellen aan 0 en kom je aan twee q waardes. Namelijk q=3 en q=1. Klopt dit?

Alvast bedankt!

Atena
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 30 oktober 2014

Antwoord

Het lastige is dat de ene lijn gegeven is in een vergelijking en de andere lijn in vectortaal.
De keuze die je nu kunt maken is het werken met richtingscoëfficiënten van beide lijnen (hun product moet dan -1 zijn) of de richtingsvectoren van beide lijnen loodrecht op elkaar zetten door het inproduct 0 te maken.
Laten we voor het laatste kiezen.

Als p = 2, dan gaat het over de lijn R: 5x + y = -12 waarvan een mogelijke richtingsvector (1,-5) is.
Het inproduct van (-1,-5) en (q,3-q) is q - 5(3-q) en door dit aan 0 gelijk te stellen vind je een q.
Daarna neem je de andere p en herhaalt dit.

MBL
donderdag 30 oktober 2014

©2001-2025 WisFaq