Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

ABC-formule

Ik had een vraag over het invoeren van de ABC formule in m'n rekenmachine:

Ik heb de volgende som: w2 + 3w = 5

als eerste zet ik de 5 voor het = teken:

w2 + 3w - 5 = 0

dan ga ik de ABC formule toepassen:

A= 1
B= 3 Discriminant= 32 -4 x 1 x -5
C= -5

Hoe voel ik de berekening van de discriminant dan goed in in m'n rekenmachine? ik doe het eigenlijk gewoon zo: 9-4 x 1 x -5. dat geeft dan als antwoord: 29
Maar als ik het stap voor stap doe, krijg ik -25

Wat is nou het goede antwoord? Ik doe heel vaak sommen fout doordat ik het verkeerd invoer in m'n rekenmachine. Zijn hier ook foefjes voor?

Alvast bedankt!

Tom Meijers

Tom Me
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 10 februari 2003

Antwoord

Beste Tom,

Ik zou met haakjes werken, aangezien er dan direct duidelijk wordt gemaakt wat van wat moet worden afgetrokken.
Ik zou intypen 9 - (4´1´-5) = 29 (hoewel je die ´1 niet hoefde in te typen uiteraard).

De berekening die jij ingeeft in je rekenmachine, is eigenlijk (9 - 4)´(-5) = 5´(-5) = -25 en dat is niet de juiste uitkomst, dus met haakjes werken! Dan wordt er eerst 4´1´-5 berekend en dan pas wordt 9 - (-20) berekend = 9 + 20 = 29.

Groetjes,


maandag 10 februari 2003

©2001-2025 WisFaq