\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Goniometrisch bewijs

(2sin(a)+sin(2a)).tan(a/2) = 2.sin2(a)

Wie kan dit bewijzen adhv de som en verschil formules, ik geraak er echt niet uit!

Alvast bedankt

Jan

Jan Wi
3de graad ASO - zaterdag 8 februari 2003

Antwoord

Dat kan op de volgende manier. stel voor het gemak a=2b

(2sin(2b)+sin(4b)).tan(b) = 2.sin2(2b) verdubbelingsformule sinus Û
2sin(2b)[1+cos(2b)]·tan(b) = 2·sin2(2b) delen door sin(2b)voor sin(2b)0 Û
(1+cos(2b))·tan(b)=sin(2b)=2·sin(b)·cos(b) tangens naar rechts Û
1+cos(2b) = 2cos2b Û
dus cos(2b) = 2cos2b - 1 = cos2b - sin2b

en we houden dus over de verdubbelingsformule voor de cosinus waarvan we al weten dat ie klopt.

Met vriendelijke groet


JaDeX


zaterdag 8 februari 2003

©2001-2025 WisFaq