\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Oplossen van vergelijkingen

Mijn nichtje zit in het tweede jaar ASO en kreeg volgende opgave:

4x(2x-3)-16 = 8x(x-1)-4(x+4)

Ik vermoed dat het hier de bedoeling is om x te berekenen. Alleen dat is bij mij zo'n 35 jaar geleden en ik kom uit dat x elk getal kan zijn... Zal wel niet kloppen vrees ik.

tonton
1ste graad ASO-TSO-BSO - woensdag 7 mei 2014

Antwoord

Oplossen geeft:

4x(2x-3)-16 = 8x(x-1)-4(x+4)
8x2-12x-16=8x2-8x-4x-16
8x2-12x-16=8x2-12x-16
0=0

De 'bewering' is waar voor alle waarde van $x$, inderdaad. Heel goed:-)


woensdag 7 mei 2014

©2001-2025 WisFaq