Hoe werkt de abc-formule?
Hoe werkt de abc-formule?
jennif
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 5 februari 2003
Antwoord
Beste Jennifer,
De abc-formule gebruik je om de nulpunten (dus waar de x-as gesneden wordt, oftewel de y-as heeft daar als waarde 0) van een 2degraadsfunctie te berekenen.
Standaard wordt een 2degraadsfunctie voorgesteld als ax2 + bx + c. Indien je nu ax2 + bx + c = 0 wilt berekenen zul je eerst moeten weten of er überhaupt wel nulpunten zijn. Daarom bereken je eerst de discriminant = b2 - 4ac (die b, a en c haal je uit het standaard voorschrift ax2 + bx + c).
Nu zijn er 3 mogelijkheden: de discriminant is negatief (dan zijn er géén nulpunten), de discriminant is 0 (dan is er één nulpunt te berekenen via -b/(2a)) en als laatste mogelijkheid de discrimannt > 0 $\Rightarrow$ 2 nulpunten.
Die 2 nulpunten zijn te berekenen via de volgende formule x1,2 = (-b ± √(discriminant))/(2a) die ± wilt zeggen: er zijn 2 waardes die je uitkomt door als eerste op te tellen (dus het teken ± krijgt de '+'), en als tweede aftrekken (dus het teken ± krijgt de '-'). Die twee waardes die je uitkomt zijn nulpunten van de functie.
Voor meer informatie en oefeningen kun je onderstaande website bekijken.
Groetjes,
Zie Wiswijzer
woensdag 5 februari 2003
©2001-2024 WisFaq
|