\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vectorvoorstelling vlak omzetten naar vergelijking

Hallo,

Ik moet een vectorvoorstelling van een vlak omzetten naar een vergelijking in de vorm ax+by+cz=d, maar heb geen idee hoe ik dit moet doen.

Voorbeeld: vlak V: (x, y, z) = (5,0,1)+λ·(0,2,1)+μ·(1,0,3)

Kunt u dit op een simpele manier uitleggen?

Alvast bedankt.

Rob Th
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 25 februari 2014

Antwoord

Maak een stelsel :

0.$\lambda$ + 1.$\mu$ = x - 5
2.$\lambda$ + 0.$\mu$ = y - 0
1.$\lambda$ + 3.$\mu$ = z - 1

Bereken $\lambda$ en $\mu$ uit de eerste twee vergelijkingen en vul deze waarden in in de derde vergelijking.

Algemeen doe je dit met matrixrekenen, door eliminatie van de onbekenden $\lambda$ en $\mu$ uit het stelsel. Je bekomt zo een vergelijking in x, y en z.

Als je het begrip 'normaalvector' hebt gezien, kun je deze berekenen door het vectorieel product (kruisproduct) te maken van de twee richtvectoren :
(0,2,1) x (1,0,3) = (6,1,-2)

Het rechterlid van de vergelijking wordt dan :
6x + y - 2z = ...

Vul het punt (5,0,1) in en je bekomt :
6x + y - 2z = 28


dinsdag 25 februari 2014

©2001-2025 WisFaq