Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Parabool

Hoi
Van de onderstaande oefening heb ik het volgende al gevonden topvergelijking y2=9x. Ik weet niet hoe je kunt berekenen op hoeveel cm van de top je die moet plaatsen?

"Een schotelantenne heeft de vorm van een paraboloide. De straal van de opening bedraagt 6 meter en de afstand van de opening tot de top bedraagt 1 meter. Op hoeveel cm van de top moet de ontvanger geplaatst worden opdat de schotelantenne optimaal zou werken."

toie
3de graad ASO - donderdag 23 januari 2014

Antwoord

De algemene vorm van de parabool met y2=4px, brandpunt (p,0) en richtlijn x=-p geeft 4p=9, dus het brandpunt is (\frac{9}{4},0). Zet de ontvanger op 225 cm afstand van de top.

Zie ook Brandpunt en richtlijn van een parabool


vrijdag 24 januari 2014

©2001-2025 WisFaq