Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Machtsvergelijking

Ik heb een machtsvergelijking ik begrijp alles wel dacht ik maar toen liep ik tegen een vergelijking aan waar ik heel gefrustreerd van wet kijk maar, namelijk deze:

2x+3+25-x=257

Waar ik tegenaan loop is dat er nu in de macht x staat en aan de andere kant van het plusteken staat -x in de macht ik weet echt niet meer hoe ik dit moet aanpakken kunnen jullie mij alsjeblieft helpen met een uitwerking hoe je dit moet oplossen!?

Groetjes

Steef
Student hbo - donderdag 17 oktober 2013

Antwoord

Beste Steef,
Hier een suggestie

\begin{array}{l} 2^{x + 3} + 2^{5 - x} = 257 \\ 2^{x + 3} + 2^{5 - x} = 2^8 + 2^0 \\ \left\{ \begin{array}{l} x + 3 = 0 \\ 5 - x = 8 \\ \end{array} \right\} \Rightarrow x = - 3 \vee \left\{ \begin{array}{l} 5 - x = 0 \\ x + 3 = 8 \\ \end{array} \right\} \Rightarrow x = 5 \\ \end{array}

mvg DvL

DvL
donderdag 17 oktober 2013

©2001-2025 WisFaq