\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Standaardnormale verdeling op de TI-83

Een winkelier heeft de ervaring dat 65% van de kopers voorkeur geeft aan het merk Provista boven andere merken. Per dag krijgt hij 40 klanten. Stochast T is het aantal klanten dat Provista kiest. Benader de volgendekansen met behulp van een normale verdeling. Gebruik de continuïteitscorrectie. Ik kies voor 1 van de opgaven die er staan, omdat ik het op zich wel snap..ik weet alleen niet hoe je het nu met de GR moet uitrekenen. Ik neem dus als voorbeeld P(T32). Je moet hier bij z=(32,5-26)/3.02 hebben(want 26=40·0,65 en 3,02=9.1). Je houdt dan over om te berekenen hoe groot (2,15) is. Maar hoe moet je dat nou met de GR uitrekenen zodat je als antwoord 0.9842 krijgt?? Ik gebruik de TI-83.

S
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 27 januari 2003

Antwoord

Beste Sabine,

Ik begrijp dat je als GR de TI-83 hebt. Om (2,15) uit te rekenen kun je dan gebruik maken van de functie normalcdf, die zit in het DISTR-DISTR menu.

Je moet bij normalcdf een linker- en rechtergrens opgeven. De rechtergrens is duidelijk, 2,15. De linkergrens is eigenlijk oneindig ver, dus geef je dan maar
-1099 in.

Dus intypen: normalcdf(-10^99,2.15).

Het standaardiseren dat je doet is voor de GR trouwens helemaal niet nodig. Als je niet met de standaardnormale verdeling werkt kun je m (bij jou 26) en s (bij jou (9,1) ) ook opgeven. dan wordt het:

normalcdf(-10^99,32.5,26,(9.1)).

(Je zult zien dat het vierde decimaal dan enigszins afwijkt, omdat je nu niet de afronding naar z=2,15 hebt gebruikt.)

Succes ermee!


maandag 27 januari 2003

©2001-2024 WisFaq