\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

De veerconstante berekenen

Hoe kan ik de veerconstante berekenen door middel van de formule T=2×$\pi$×√(m/c)

hassan
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 20 maart 2013

Antwoord

Ik heb 't maar 's opgezocht:
Laat een gemeten massa m (in kg) op en neer dansen aan de veer. Meet de trillingstijd T in seconde (dat is de tijdsduur van 'een maal op en neer vanuit het laagste punt'). Bereken C met de formule $
T = 2\pi \sqrt {\frac{m}{C}}
$.
Voorbeeld?

Neem aan dat T=2 sec. en m=0,05 kg dan geldt:

$
\begin{array}{l}
2 = 2\pi \sqrt {\frac{{0,05}}{C}} \\
\sqrt {\frac{{0,05}}{C}} = \frac{2}{{2\pi }} \\
\sqrt {\frac{{0,05}}{C}} = \frac{1}{\pi } \\
\frac{{0,05}}{C} = \left( {\frac{1}{\pi }} \right)^2 \\
C = \frac{{0,05}}{{\left( {\frac{1}{\pi }} \right)^2 }} = \frac{{\pi ^2 }}{{20}} \approx {\rm{0}}{\rm{,493}}\,\,{\rm{N/m}} \\
\end{array}
$


woensdag 20 maart 2013

©2001-2024 WisFaq