\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Spel

Beste allemaal,

Ik kom niet uit de volgende opgave:

A en B spelen tegen elkaar 10 spelletjes. Ieder spelletje kan gewonnen worden door A of door B of het wordt remise. Op hoeveel verschillende manieren kan de stand na 10 spelletjes gelijk eindigen?

Nu heb ik geen idee hoe ik dit zou moeten oplossen. Een rooster kan niet omdat er meer dan 2 opties zijn...

Ik hoor graag van u,

Gr,

Guido

Guido
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 16 maart 2013

Antwoord

Een mogelijke uitslag is A wint er 3, B wint er 3 en er zijn 4 remises.
Kort geschreven: AAABBBRRRR.
Je moet je nu gaan afvragen hoeveel volgordes er zijn van 3 A's, 3 B's en 4 R-en.
Kies eerst de drie posities (spelletjes) die A wint.
Dat kan op 10 boven 3 manieren=120 manieren.
Kies nu uit de resterende 7 posities die waar B wint.
Dat kan op 7 boven 3=35 manieren.
De resterende 4 posities zijn dan een R.
Dus die uitslag A wint er 3, B wint er 3 en er zijn 4 remises kan op 120*35=4200 manieren.

Maar natuurlijk zijn er nog meer mogelijke uitslagen:
RRRRRRRRRR, dat kan op 1 manier
ABRRRRRRRR, dat kan op .... manieren
AABBRRRRRR, dat kan op .... manieren
(AAABBBRRRR hadden we al, kan op 4200 manieren)
AAAABBBBRR, dat kan op .... manieren
AAAAABBBBB, dat kan op .... manieren

Samen is dat .... manieren.

Moet kunnen.


zondag 17 maart 2013

©2001-2025 WisFaq