\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Toepassingen in de fysica

Beste,

Een parachutist springt uit een vliegtuig. Na 20 seconden vrije val opent hij zijn valscherm. Gedurende de volgende 13 seconden neemt zijn snelheid gelijkmatig af tot 5m/s. Met deze snelheid heeft hij nog 7 seconden nodig om te landen.

Van welke hoogte (nauwkeurig tot op de meter) is de parachutist gesprongen? Stel voor de volledige sprong een v-t-diagram op.

Alvast bedankt!

Jan
3de graad ASO - woensdag 9 mei 2012

Antwoord

Beste Jan,

Eigenlijk is het niet de bedoeling om zomaar een vraag in te sturen zonder erbij aan te geven wat je zelf al hebt geprobeerd en waar je vastloopt. We willen je graag helpen om de stof beter te begrijpen, we zijn er niet om voor jou de vraagstukken op te lossen. Als het goed is, heb je dit in de spelregels gelezen.

Omdat je niet aangeeft waar jouw probleem ligt, ga ik ervan uit dat je niet weet hoe je moet beginnen. Ik geef je wat tips:

De sprong bestaat uit drie delen: een deel vrije val, een deel afremmen en een deel constante snelheid. Van elk deel kan de je afgelegde weg bepalen. De som hiervan is de hoogte waarop de sprong begon.

Pak de delen als volgt aan:
  1. Met de formules s=0,5×g×t2 en v=g×t kan je de afgelegde weg en de valsnelheid bepalen na 20 seconden vrije val.
  2. In het tweede deel neemt de snelheid gelijkmatig af tot 5 m/s. Je weet de beginsnelheid (antwoord deel 1) en de eindsnelheid, dus ook de gemiddelde snelheid in dit tweede deel. Dit houdt de parachutist 13 seconden vol. Je weet dus gemiddelde snelheid en tijd, hiermee kan je de afgelegde weg uitrekenen.
  3. Het derde deel is een eenparige beweging, je kent de snelheid en de tijd, dus ook nu kan je de afgelegde weg uitrekenen.
Je weet nu de drie stukken van de afgelegde weg, dus ook de totale hoogte waarop de sprong begon.

Lukt het hiermee? Zo niet, stel gerust een aanvullende vraag, maar geef dan wel aan tot waar het goed gaat en waar je er niet meer uitkomt. Lees ook even de spelregels!


woensdag 9 mei 2012

©2001-2024 WisFaq