Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Invoeren in GR

ik wil deze formule invoeren in mijn GR: A=9+5/(0,05t-2)2+1
ik moet uit deze formule een grafiek plotten.
maar ik weet niet hoe ik dit moet invoeren. (waar wel haakjes zetten en waar niet).
En welke Xmin/max en Ymin/max moet ik gebruiken?
(onder staat belangrijke informatie!)

·2 achter haakje is kwadraat!
·A= aantal wekelijks verkochte exemplaren in duizendtallen
·t = tijd in weken (met t=0 wanneer campagne begint)
·GR= TI-84 Plus

yalda
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 13 februari 2012

Antwoord

Je notatie is niet helemaal helder. Je moet INLINE altijd haakjes schrijven waar ze nodig zijn. Ik neem aan dat je deze formule bedoelt:

A = 9 + \large\frac{5}{{\left( {0,05t - 2} \right)^2 + 1}}

In de rekenmachine zou dat iets worden als:

Y1=9+5/((0.05*X-2)^2+1)

Let op de haakjes dus. Bij de Ti84 kan je dat dan zo invoeren:

q66932img1.gif

De grenzen van de X- en Y-as is altijd even een kwestie van goed kijken, nadenken en even uitproberen.

Dat kwadraat in de noemer van de breuk is op z'n kleinst als het kwadraat nul is. Dus die breuk wordt niet groter dan 5. A is dan op z'n hoogst 14. Als X nu heel groot is dan is die breuk zo'n beetje nul. Dus dan is A=9. De functiewaarde zal zicht zo'n beetje tussen 9 en 14 bevinden.

Voor wat betreft de grenzen van X zou je 's van 0 tot 100 kunnen proberen. Ik kies voor [0,100]x[0,15] en kijk wat er gebeurt:

q66932img2.gif

Dat vind ik wel mooi zo. Ik kan (denk ik) alle leuke dingen van de grafiek wel zien. Mooie grafiek wel...

Helpt dat?


maandag 13 februari 2012

 Re: Invoeren in GR 

©2001-2025 WisFaq