Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vergelijking van de cirkel met gegeven middelpunt en straal

geg: de punten P(-1,5) en Q(2,-1)
Stel de vergelijking op van de cirkel met het middellijn (PQ)
zou u dit zo snel mogelijk willen beantwoorden
dank bij voorbaat

Pieter
2de graad ASO - woensdag 15 januari 2003

Antwoord

Noem M het middelpunt van de cirkel en r de straal van de cirkel. Dan is M het midden van P en Q en r is de helft van |PQ| (de afstand PQ). Het midden van PQ is het punt M(1/2,2). |PQ|=Ö((2--1)2+(-1-5)2)=Ö45
r=1/2Ö45

De vergelijking wordt:
(x-1/2)2+(y-2)2=111/4


woensdag 15 januari 2003

©2001-2025 WisFaq