\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Ontbinding probleem

Hallo,
Ik heb een vergelijking waarbij ik ontbind in factoren.
x3-5x2-x+5=0
Ik weet de oplossing ervan en begrijp alle stappen op 1 na.
Dit is volledig uitgewerkt:
x3-5x-x+5=0
x2(x-5)-(x-5)=0
(x-5)(x2-1)=0
(x-5)(x-1)(x+1)
x=5 of x=1 of x=-1
Het probleem zit in de tweede stap:

Hoe komt men van 'x2(x-5)-(x-5)=0' naar '(x-5)(x2-1)=0'?

Alvast bedankt, Jaimy

Jaimy
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 13 september 2011

Antwoord

Bij de uitdrukking x2(x-5)-(x-5) kan je de factor x-5 buiten de haakjes halen. Je krijgt dan (x-5)(x2-1). Bij de eerste term blijft x2 over en bij de twee term de factor 1. Vandaar de x2-1.


dinsdag 13 september 2011

 Re: Ontbinding probleem 

©2001-2024 WisFaq