\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Bereken a en druk a uit in r, n en s; eveneens in r, l en s

Gegeven: l (laatste term)=1250, r (reden)=2.5 en s (Som)=2062. Berekening: Omdat de volstrekte waarde van de reden$<$ 1, is dit een afdalende meetkundige reeks. We gebruiken de twee hoofdformules: l=a.rn-1$\to$ 1250=a.(2.5)n-1$\to$ a=1250/{(2.5)6(n-1). en S=a(rn - 1)/r-1 $\to$
2062=a{(2.5)n -1/2.5-1 $\to$ a=3093/(2.5)n -1.We hebben nu twee vergelijkingen voor "a" en daarom 1250/(2.5)n-1=
3093/(2.5)n -1. Hier begint mijn probleem, want ik weet niet meer hoe je dit verder uitwerkt. Met logaritmen kom ik er niet uit en ik heb ook de limiet overwogen van n$\to$
- oneindig. Wie zet mij weer op de rails? Bij voorbaat hartelijk dank

Johan
Student hbo - woensdag 3 augustus 2011

Antwoord

Johan,
1250·2,5=a(2,5)n en 2062·1,5=a(2,5)n-a=1250·2,5-a.Dus a=32.Verder moet het wel lukken.

kn
woensdag 3 augustus 2011

©2001-2024 WisFaq