Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Omrekenen

Hoe kan ik, als ik weet dat een voorwerp er 8 seconde over doet om te vallen in een filmpje waarin 1006 beeldjes per seconde zijn gebruikt weten hoelang het voorwerp erover doet om te vallen?

Naftan
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 31 mei 2011

Antwoord

U bedoelt zeker: welke afstand heeft het voorwerp gedurende die 8 seconden afgelegd?
Welnu:
1) de valversnelling is g = 9.8 m/sec2;
2) de valsnelheid na t seconden (0t8) is v = 9.8·t m/sec;
3) de afgelegde valweg na t seconden is s = 4.9·t2 meter.
Na 8 seconden is de afgelegde valweg dus 4.9*64 meter = 313.6 meter. Dit is dus ook de hoogte waarop men het voorwerp loslaat.
(Als de camera het voorwerp in zijn val wil volgen, moet deze met dezelfde snelheid naar beneden gaan; het aantal beeldjes per seconde blijft daarbij constant.)


woensdag 1 juni 2011

©2001-2025 WisFaq