\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Wiskundige staatslieden

Voor onze wiskunde PO moeten we het hebben over staatslieden die iets voor de wiskunde hebben betekend. Tot nu toe hebben we: Christiaan Huygens, De amerikaanse pres. Garfield, Johan de Wit en Galois. Kennen jullie misschien nog een paar 'wiskundige staatslieden'?

Phat
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 10 november 2003

Antwoord

Bij ons weten is Galois geen staatsman. Integendeel, hij zat in het gevang wegens staatsgevaarlijke activiteiten.

Wel een beroemd staatsman was Napoleon Bonaparte. Hij hield zich ook wel eens met meetkunde bezig, en zo is er een beroemde stelling over driehoeken (wellicht ten onrechte) naar hem genoemd. Zie bijvoorbeeld het werkblad van Dick Klingens Het punt van Fermat en de driehoek van Napoleon.

Een staatsman van tegenwoordig die in 1999 met een meetkundig probleem kwam is voormalig president Jiang Zemin van China. Een applet van zijn probleem kun je vinden op President Jiang Zemin Problem. Het gaat om de punten op de gele cirkel: Neem een pentagram, teken de omgeschreven cirkels van de uitstekende driehoekjes. Je krijgt vijf snijpunten van cirkels, en volgens het voorstel van Jiang liggen die op een cirkel. Natuurlijk had Jiang dit niet helemaal zelf bedacht, de oorsprong van deze stelling ligt eigenlijk bij de Franse meetkundige Miquel in 1838.

Op de site University St. Andrews' Biographies Index vond ik nog wat namen van wiskundigen die minister zijn geweest (ik heb wat gefilterd, want in het Engels is minister ook een kerkelijke functie):

Luigi Federico Menabrea
Zhang Heng
Félix Édouard Justin Émile Borel
Lazare Nicolas Marguérite Carnot
Pierre Charles François Dupin
Jan Lukasiewicz
Simon Antoine Jean Lhuilier

De lijst is niet volledig. Op de genoemde site is vast wel wat meer te vinden. Al denk ik dat je met dit lijstje ook wel wat verder komt.


dinsdag 11 november 2003

©2001-2024 WisFaq