\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Percentage berekenen

Beste wisfaq leden,
ik heb een vraag die luidt als volgt:

stel je gaat 5% van 0,79X halveren, waarom deel je dan 0,79X door 1,05 ? Mijn berekening was als volgt:

(0,79X / 100)*5 en daar de helft van nemen en aftrekken van 0,79X, maar dit is niet juist, waarom niet?

alvast heel erg bedankt,
mvg,
Karel

Karel
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 10 augustus 2010

Antwoord

Hoi Karel,

Naar mijn mening zijn beide berekeningen fout.

Als je 0,79x door 1,05 deelt dan bereken je het originele aantal bij een verhoogd aantal met 5 procent. Dus, stel je koopt iets via internet en je laat het thuis bezorgen. De prijs die je betaald is dan inclusief 5 procent service kosten. Maar wat is dan de eigenlijke prijs? -- delen door 1,05.

Jouw beredenerin is bijna helemaal goed, maar je hoeft het niet van 0,79x af te trekken. Dus gewoon (0,79x / 100)*5 en daar de helft van -- klaar

Je kunt van deze berekening wel een eenvoudige deling maken:

0,79x·5/100·1/2=
0,79x·1/20·1/2=
0,79x·1/40=
0,79x/40

Hopelijk heb ik je vanuit Bulgarije Sunny Beach op weg kunnen helpen.

Mvg Thijs Bouten


vrijdag 13 augustus 2010

©2001-2025 WisFaq